вівторок, 12 травня 2020 р.

Як впоратися зі стресом, тривогою та панікою в умовах карантину

Перенесення важливих сімейних подій, скасовані зустрічі, невиконані плани, а ще постійне відчуття тривоги, страху - такі реалії життя у світі, яким поширюється коронавірус. Криза змінює звичний ритм життя а це, в свою чергу, впливає на наш психологічний стан. Давайте розглянемо, що з нами відбувається і як з цим впоратися.

Варто розпочати зі стресу, саме стрес сигналізує нашому організму про те, що необхідна якась дія, щоб змінити наш внутрішній стан задля адаптації до зовнішнього середовища. Відчувати стрес — цілком нормально. Помірний рівень стресу навіть має певну користь для здоров’я, адже організм вчиться правильно реагувати на внутрішні та зовнішні подразники і долати їх.

Проблемним є, не сам стрес для організму, а хронічний стрес (дістрес), який не дає відновлення та розслаблення для тіла людини, при цьому неминуча фаза виснаження. Пам’ятайте саме та людина, яка знаходиться в дістресі, більш уразлива до будь-яких захворювань, її імунітет подавлений, оскільки існує тісний взаємозв’язок нервової системи з імунною.

Наступною крокує тривога. Відчувати тривогу – природньо, це одна з наших внутрішніх систем попередження, яка сигналізує про небезпеку чи інші загрози, мобілізує усі фізичні та психічні ресурси і готує наш організм до відбиття чи виходу з небезпечної ситуації. Насправді у тривоги завжди є причина, просто ми її не усвідомлюємо.

Необхідно чесно замислитись, спробувати сформулювати чого Ви боїтеся, навіть якщо спочатку ваше формулювання здається нісенітницею, задайте собі запитання: Чого я боюся в реальності? Чому мене турбує саме це? Як діяти аби цього уникнути? Через два-три таких підходи Ви знайдете корінь проблеми. Ваша тривога в будь-якому випадку вгамується.

І наостанок, паніка - страх, який супроводжується невизначеністю, необізнаністю що відбувається, та як з цим жити!!!! Паніка - це концентрація всього афективного світу людини (який складається з афекту, реакції, емоції і почуття) на самому собі. Точніше сказати, людина стає резервуаром, переповненим власною енергією. Через паніку і відбувається вихід цієї енергії, але вихід цей не дуже добре проживається людиною. Отже, паніка - це з одного боку добре, розрядився, з іншого боку - жахливо, бо в цьому стані людина суб'єктивно сприймає себе як божевільний. Однак, це всього лишень уява. Ніхто з розуму не сходить, навпаки, позбавляється від наповненого і вже токсичного афекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар